Wednesday, February 23, 2011

#1 : Belangkas


ramai antara kita mengenali belangkas tetepi tidak mengetahui belangkas merepukan salah satu makan eksotik yang halal.  kebiasaannya hanya bahagian telurnya sahaja yang diambil dan dijadikan sebagai makanan manakala bahagian yang lain tidak diambil keran tidak mempunyai apa-apa hanya cengkerang yang keras dan tidak boleh dimakan.

di sini juga saya ngin berkongsi resepi masakan berasaskan belangkas.

BELANGKAS MASAK LEMAK CILI API.

BAHAN – BAHAN :
1 ekor balangkas
1 biji kelapa parut – ambil dua mangkuk santan
2 biji tomato – dipotong empat
2 tangkai cili hijau – dibelah dua
10 tangkai cili api – ditumbuk
2 cm kunyit hidup – ditumbuk
2 ulas bawang merah – ditumbuk
garam secukup rasa
sedikit serbuk perasa

CARA MEMBUATNYA :
1.  Siang belangkas dan bersihkan
2. Campurkan bahan tumbuk dan ikan ke dalam santan
3. Jerang diatas api yang perlahan dan kacau supaya santan tidak pecah
4. Masukkan belangkas,tomato,cili hijau dan garam
5. Bilasantan sudah mendidih,padamkan api

SEDIA DIHIDANG

credit to:  http://resepiworld.blogspot.com

No comments:

Post a Comment