Monday, February 28, 2011

#2: Landak

ramai yaang mengenali landak dan mengetahui ianya boleh diamakan tetapi tidak ramai yang berani mecuba untuk merasa dagingnya.  sejujurnya saya sendiri tidak pernah merasai daging landak. 
Landak merupakan sejenis haiwan mamalia yang unik. Landak dikenali sebagai "porcupine" dalam bahasa Inggeris yang terdiri daripada gabungan dua perkataan Latin yang bererti babi berduri.

di sini saya juga ingin menunjukkan resepi masakan landak.

RESEPI LANDAK MASAK LEMAK

1 kg daging landak

Dikisar halus:
secukupnya cili kering
5 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia

3 batang serai (dititik)
1 keping asam gelugor
100gm santan pekat

  • Tumis bahan kisar. Masukkan serai. Kacau dan renihkan sehinga pecah minyak. Masukkan asam gelugor.
  • Masukkan daging landak dan kacau sebati. Renih atas api perlahan sehingga daging masak.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan 100gm santan pekat.
  • Reneh lagi dan kacau selalu sehingga kering dan kuah pekat.

No comments:

Post a Comment